Indkøbskurven er tom!
 

Hans Kirk og Daglejernes Børn

Pris kr.: 148,00 Antal: stk.


”Alle glade for Daglejernes Børn… Fantastisk oplevelse… Det kunne ikke være gjort bedre..” skrev Nordjyske Stiftstidende 8. oktober 2014.

Dokumentarfilmen ”Hans Kirk og Daglejernes Børn” fortæller historien om cementeventyret ved Mariager Fjord, som bragte industrialiseringen til en egn, der indtil da var præget af landbrug og småhåndværk. Gennem historiske filmoptagelser, fotografier, interview med tidligere cementarbejdere og dramatiserede sekvenser fra Hans Kirks romaner Daglejerne (1936) og De ny tider (1939)sættes der fokus på dagliglivet og det slidsomme arbejdsliv i begyndelsen af 1900-tallet, hvor bl.a. egnes mange husmænd fik en ny tilværelse som organiserede lønarbejdere på de tre store cementfabrikker. Udgangspunktet er Assens ved Mariager Fjord, men beretningen om overgangen fra landbrugs- til industrisamfund er en epoke, der har stor betydning for vores fælles historie. Den danske undergrund er forholdsvis fattig på råstoffer, men kalk og ler findes i rigelige mængder, ikke mindst ved Mariager Fjord. Allerede i 1500 og 1600-tallet blev egnens store forekomster af kalk udvundet, brændt og brugt til byggeriet af bl.a. Rosenborg, Rundetårn, Børsen og Frederiksborg Slot. I 1873 begyndte et nyt industrieventyr, da den første cementfabrik ”Cimbria” blev opført ved Assens. Tæt på fjorden voksede en hel by frem, og én cementfabrik blev hurtigt til tre.


Forfatter
ISBN
Udgivelse
Antal sider
Format
Illustrationer

Varighed: 62 minutter
            
Tilrettelæggelse, instruktion og speak: Henrik Bugge Mortensen
Fotograf og instruktion: Morten Rasmussen
Lyd og redigering: Jógvan Olsen
Indtaling: Margit Brandt
Komponist: Claus Tanderup
Medvirkende cementarbejdere: Peter Bregendahl, Keld Jensen, Eigil Kristensen, Søren Peters, Villy Toudal, Meta Toudal, Kaj Lauersen, Verner Jensen, Hans Jensen, Verner Stegger
Skuespillere fra Amatørteatret Fyrkatspillet

« Tilbage

Forlaget Rebild | Hanebuen 15 | DK-9520 Skørping | Tlf. +45 98 39 11 00 | mailrebildkommunikationdk